HanzeBox is GOUD waard!

</$wikify>

HanzeNet HanzeBox

"De HanzeBox is GOUD waard!"

Met die woorden besloot een lid van energiecoöperatie LochemEnergie recent een email naar HanzeNet.Dankzij de HanzeBox kwam hij een ernstige storing aan zijn 14 jaar oude warmtepomp op het spoor omdat deze veel meer stroom en gas verbruikte dan ooit tevoren. Toen hij op 1 november jl. de meterstanden opnam viel het op dat het verbruik van elektriciteit in oktober, dus in 1 maand, bijna 600 kWh hoger was dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar! Dat is toch vreemd?

Hoe kan dat?

Er was op het eerste gezicht geen verklaring voor. Het was geen extreem koude oktobermaand, alles functioneerde naar behoren en het huis werd goed verwarmd. Op enig moment merkte hij op dat de cv ketel brandde terwijl daar geen aanleiding voor leek te zijn.Die cv ketel werd destijds geïnstalleerd om de warmtepomp te ondersteunen tijdens heftige kou.

Monitoren met de HanzeBox

Hij is toen begonnen het stroom- en gasverbruik dagelijks te monitoren met de HanzeBox en het verbruik van dagen en weken op de HanzeBox te vergelijken met vorig jaar oktober en november.Toen bleek de HanzeBox goud waard! Het stroomverbruik, zoals aangegeven door de HanzeBox, was op sommige dagen bijna het dubbele van dezelfde dag een jaar eerder terwijl hij de temperatuurinstelling 2 graden lager had gezet.

Oplossing

Via een technicus van de importeur kwam de installateur erachter dat de driewegklep “koelen/verwarmen” van de warmtepomp op 30% koelen was blijven hangen waardoor uiteraard 30% van de opgewekte warmte linea recta terug in de bron werd gepompt. Inmiddels is de klep goed gezet en de bron van de storing opgelost waardoor alles weer naar behoren werkt.Op de HanzeBox ziet hij nu ook dat het stroomverbruik weer “normaal” is.

Deze grap heeft uiteindelijk 750 kWh stroom en pakweg 50 m3 gas gekost en zonder gebruik van de HanzeBox waren deze waarden waarschijnlijk nog veel verder opgelopen.